Com estalviar aigua en temps de sequera?

consells-estalvi-aigua

Com estalviar aigua en temps de sequera?

Des de fa mesos tot el territori català està patint una forta sequera. No ha plogut gens i les reserves d’aigua de tot Catalunya s’han vist fortament afectades. L’aigua és un bé molt escàs, més en els mesos de més calor, és per això que s’ha d’anar amb molt de compte a l’hora d’usar-la. Dia a dia i involuntàriament malbaratem molts litres d’aigua que podríem estalviar seguint uns passos molt senzills i al abast de tothom.

Tant si els apliquem a casa com al nostre negoci, notarem un decreixement del consum d’aigua a final de mes, amb l’estalvi econòmic que també comporta.

A Catalunya la capacitat total d’embassament d’aigua és de 700 hectòmetres cúbics. Un hectòmetre cúbic és l’equivalent a mil milions de litres d’aigua (1.000.000.000 litres). 7.500.000 persones, la població de Catalunya, consumeixen 1 hm3 al dia. Això vol dir que, amb les reserves d’aigua al màxim, si deixes de ploure i no es poguessin re-omplir les nostres reserves, Catalunya aguantaria poc més d’un any i mig amb aigua. Actualment, a inicis de març del 2022, les reserves d’aigua a Catalunya són del 50%.

Entre tots i totes podem aconseguir que aquestes xifres no es tornin encara més alarmants. Aquestes són algunes accions que pot realitzar tant a casa com al seu negoci per tal de no malbaratar aigua:

 

  1. Tancar l’aixeta quan no s’utilitza. Sembla evident, però és una de les accions més senzilles i que ens poden estalviar litres i litres d’aigua al mes. Mentre ens rentem les mans, mentre rentem els plats, roba… En el moment d’ensabonar no cal que l’aixeta segueixi oberta. De mitja, una aixeta raja 1 litre d’aigua cada 10 segons.

 

  1. Utilitzar la dutxa en comptes de la banyera. De mitja, per omplir una banyera per a una persona adulta es necessiten uns 250 litres d’aigua. Per dutxar-se tant sols 90 litres. També es recomana recollir l’aigua que raja de l’aixeta mentre esperem que s’escalfi. La podrem utilitzar, per exemple, per regar les plantes.

 

  1. Reparar aixetes, tubs i cisternes que perdin aigua. Ens pot semblar que, que una aixeta o cisterna perdi gotes, no és res. Però de mitja, una cisterna que perd aigua pot arribar a malbaratar més de 30 litres al dia.

 

  1. Sacs de sorra a les cisternes. La gran majoria de cisternes tenen una capacitat molt superior a la necessària. Recomanem posar petits sacs d’arena al seu interior, per tal de que, com a mínim, la seva capacitat quedi reduïda a la meitat. Això vol dir que, cada vegada que tibem de la cadena, tant sols gastarem la meitat d’aigua.

 

  1. Utilitzar rentadores i rentaplats amb el màxim de càrrega. Un rentaplats por arribar a consumir més de 30 litres cada cicle, una rentadora, si és de baix consum, uns 90, independentment de si les omplim fins la meitat o al màxim. És per això que és altament aconsellable omplir el màxim possible els nostres electrodomèstics per tal d’aprofitar aquests litres d’aigua.

 

  1. Regar a primera o última hora del dia. Per tal de que l’aigua amb la que reguem les nostres plantes sigui el màxim d’efectiva possible i no s’evapori, recomanem fer-ho a primera o última hora del dia, sobretot en èpoques de més calor.

 

  1. Instal·lar economitzadors d’aigua. Instal·lar limitadors de cabal, aixetes de baix consum o airejadors són petites inversions que ens poden ajudar a estalviar un 40% de l’aigua que utilitzem normalment.

 

  1. Cuida l’aigua de la teva piscina. En el cas que disposis de piscina, és més econòmic i amigable amb el medi ambient cuidar i tractar l’aigua en comptes de buidar la piscina i omplir-la amb aigua nova.

 

 1. Aprofita l’aigua de la cuina. Durant la setmana podem arribar a utilitzar força litres d’aigua per a bullir pasta, arròs, patates… Que tota aquesta aigua no se’n vagi pel desaigüe,  utilitza-la, per exemple, per regar les plantes.

 

Vistes per separat, no semblen gran cosa. Però si es posen en pràctica totes a la vegada aconseguirem no malbaratar aigua, aconseguint reduir la nostra despesa mensual i sense consumir les reserves d’aigua del nostre territori.

Si tot i seguir aquests passos, durant les lectures del seu comptador d’aigua continua apareixent unes xifres altes, pot ser que tingui una fuga a les seves instal·lacions. Contacti amb nosaltres per tal de poder fer les revisions pertinents.

No Comments

Post A Comment