Regar el nostre jardí o hort a l’estiu

mateniment-aigua-piscina-estiu

Regar el nostre jardí o hort a l’estiu

Regar i cuidar el nostre jardí o hort durant la temporada de calor

Encara no ha arribat l’estiu i a Catalunya ja estem vivint jornades d’autèntica calor. I un any més, i degut a que no ha plogut tant com s’esperava, les reserves d’aigua són molt minses.

A més a més, durant aquest mesos, i com és normal, el consum d’aigua per part de la població creix. Necessitem refrescar-nos a la piscina, regar les nostres plantes, i cuidar amb més presencia el nostre jardí i hort.  És per això que us proposem dur a terme totes aquestes accions per tal de fer el mínim malbaratament d’aigua durant aquests 3 o 4 mesos de calor que tenim per endavant.

 

Com regar el nostre jardí durant els mesos d’estiu?

  1. Rega durant les hores de menys calor, a primera hora del matí o quan el sol ja és molt baix al vespre. D’aquesta manera, l’aigua amb la que reguem les nostres plantes els costarà més d’evaporar-se i les gotes que quedin sobre d’elles no faran efecte lupa, cremant-les.
  2. Utilitza sistemes d’aspersió com capçals de mànegues o aspersors.  D’aquesta manera repartiràs millor l’aigua per la superfície a regar i evitaràs fer forats al terra amb la pressió de l’aigua de la mànega.
  3. No cal regar cada dia. Cert que les plantes que tinguem en torretes necessitaran més atenció, però les podem moure a zones més fresques o on toqui menys el sol per tal de preservar-les. La gespa, per exemple, si l’acabem de tallar necessitarà que la reguem amb més freqüència, doncs el sol penetrarà a la terra amb més facilitat. Però si encara no l’hem segat, la podrem mantenir sense regar un dia, per exemple.

 

Si tenim piscina, què hem de fer per malbaratar el mínim d’aigua possible?

  1. Manteniment de l’aigua: si disposem d’una piscina a casa, o realitzem el manteniment d’unes instal·lacions esportives, recomanem fer-ho durant tot l’any, i no sols durant l’estiu. Depèn de la piscina, però omplir-ne qualsevol pot suposar usar milers i milers de litres d’aigua per omplir-la. És per això que surt molt més a compte cuidar-la durant tot l’any, ja sigui amb clor o amb la solució salina, per tal de que no es faci malbé. Tant la teva butxaca com les reserves d’aigua de Catalunya t’ho agrairan!
  2. Revisions esporàdiques. A vegades les piscines poden perdre aigua. La gran majoria de vegades és per evaporació o per el simple fet d’utilitzar-la. Però d’altres vegades pot ser per fugues. Si el nivell d’aigua de la piscina disminueix molt ràpidament, és possible que tingueu una fuga. Reparar-la serà essencial per tan de no malbaratar aigua i ocasionar altres problemes, com humitats o filtracions d’aigua.
  3. Tapa-la durant les temporades que no s’usa.  No sols ajudaràs a que no s’embruti tant, també faràs més difícil que s’evapori l’aigua de la teva piscina.

 

Com usar l’aigua pel nostre hort durant els mesos més calorosos?

  1. Reutilitza l’aigua. Aigua que utilitzes per netejar eines o maquinaria per l’hort, o aigua que utilitzes per netejar les fruites o verdures que hi creixen. Aquesta aigua, un cop utilitzada, pot tenir un segon us per regar.
  2. Utilitza reg per degoteig. En comptes d’utilitzar grans quantitats d’aigua, instal·lar un sistema de rec per degoteig t’ajudarà a no malbaratar tanta aigua. Les plantes en podran absorbir més quantitat abans que s’evapori o vagi a zones on no hi ha res plantat.
  3. També, a les hores de menys calor. Al igual que el jardí, i per tal de que l’aigua no s’evapori amb la calor, és millor regar a primera hora del matí o ben entrat el vespre.
  4. Recol·lecta aigua de la pluja. Usar bidons, galledes o petits embassaments pot ajudar-te a recol·lectar aigua pel teu hort.

 

Aquests són els nostres consells per fer un us correcte de l’aigua a casa nostra durant els mesos de més calor. Amb petites modificacions a les nostres accions diàries podem aconseguir fer-ne un ús més profitós i més saludable per les nostres reserves d’aigua.

No Comments

Post A Comment